EnglishDeutschNederlands
Veelgestelde vragen

• Hoe goed zijn de wegen in Namibië?
De wegen in Namibië zijn prima onderhouden, al zijn slechts 15% van de wegen geasfalteerd. De rest van de wegen zijn gravelwegen, maar wel van een goede kwaliteit, zeker voor Afrikaanse begrippen. Alleen in het regenseizoen kunnen sommige wegen minder goed begaanbaar zijn en is een 4x4 echt vereist. In de overige maanden wordt een 4x4 overigens wel aanbevolen.
Vanwege de goede infrastructuur is Namibië een prima land als het gaat om individuele zelfdrive reizen.

• Wat is de beste reisperiode om Namibië te bereizen?
In feite is Namibië het hele jaar door prima te bereizen. Echter is het geen aanrader om in het regenseizoen (jan-maart) Namibië te bezoeken, aangezien de wegen dan minder goed zijn (door de regenval kunnen de gravelwegen zeer verslechteren. Daarnaast zijn de dieren zijn minder goed te spotten. Dit is omdat ze water in overvloed hebben, en dus niet op zoek hoeven, waardoor ze meer op één plaats blijven. De rest van het jaar is prima te doen, al is het in juli en augustus wel winter in Namibië, waardoor het ’s nachts flink kan afkoelen.

• Is het mogelijk op de bonnefooi te reizen?
Het is zeker mogelijk, al is het bij overnachtingen in lodges en guesthouses minder aan te raden, omdat de accommodaties vaak kleinschalig zijn en snel volgeboekt raken.
Tevens in het hoogseizoen (juli- december)) het minder aan te raden om op de bonnefooi te reizen, aangezien de meeste kleinschalige accommodaties dan echt ruim van te voren volgeboekt zullen zijn. Dit geldt zeker voor de  accommodaties rondom de hoogtepunten van Namibië (bijv. Sossusvlei, Etosha, kust, etc).

• Hoe zit het met criminaliteit in Namibië? Is het veilig?
Namibië is zeker voor Afrikaanse begrippen een veilig land. Gezien de grootte van het land en het beperkte aantal inwoners zijn de steden relatief klein. Daarnaast heeft de tijd op veel plaatsen stilgestaan en doet het allemaal een beetje ‘dorps’ aan. Natuurlijk moet men niet naïef zijn en alert zijn op de kleine criminaliteit zoals zakkenrollerij, etc. Mijdt het lopen over straat in het donker, in het bijzonder in de grotere plaatsen en pin alleen bij banken overdag.

• Is het veilig om als vrouw door Namibië te reizen?
Ja, het is geen enkel probleem om als vrouw of groep vrouwen door het land te reizen. Natuurlijk geldt de normale alertheid en dient met oplettend te zijn. Zeker het over straat gaan in het donker dient vermeden te worden.
Namibië in een m.n. georiënteerd Christelijk land en vrouwen hebben formeel een gelijke positie en dezelfde rechten als een man.

• Is reizen niet gevaarlijk i.v.m. wilde dieren, etc.?
Nee. Zoals in zijn algemeenheid geldt zijn dieren over het algemeen banger voor mensen dan andersom het geval is. Bij de meeste accommodaties zullen ’s nachts vaak alleen ‘kleinere’ diersoorten langskomen. Bekende bezoekers zijn bijvoorbeeld jakhalzen en genetkatten. Daarnaast zijn sommige accommodaties omheind tegen groot wild, zoals bij de lodges in Etosha NP het geval is. Echter, in het noorden van Namibië, in Damaraland en op de Caprivi strook kan het zeer goed mogelijk zijn dat ook groot wild als olifanten en nijlpaarden de lodges bezoeken. Natuurlijk dient men met zulk groot wild altijd op te passen. Daarnaast is het raadzaam om altijd schoenen te dragen m.n. in de avonduren. Schorpioenen en slangen zijn in de warmere maanden veelgeziene gasten. Door alert en voorzichtig te zijn kan men vervelende ontmoetingen voorkomen.

• Als er onderweg iets gebeurt (autopech, ongeluk, etc.), hoe kunnen we dan het beste hulp inschakelen?
Mocht er tijdens uw reis iets gebeuren, dan kunt u 24 uur per dag in uw eigen taal contact met ons kantoor opnemen. Wij zullen er dan alles aan doen om bijstand te verlenen.
In geval van autopech geldt normaliter een 24-uurs service, waarbij alles in het werk gesteld wordt om u zo snel mogelijk weer op pad te helpen. In het uiterste geval wordt er een vervangend voertuig naar u gestuurd.

• Wat voor inentingen zijn nodig voor Namibië?
DTP-inentingen worden aangeraden en afhankelijk van de aard en de duur van het verblijf ook een Hepatitis A/B inenting. Het gebruik van Malariaprofylaxe wordt aangeraden indien men het uiterste noorden of de Caprivistrook bezoekt. Voor een professioneel advies raden wij u aan om contact op te nemen met uw lokale GGD of met het tropeninstituut.

• Is het nodig malariapillen te slikken?
Als u tijdens uw reis naar het uiterste noorden, richting de Caprivi strook en/of de Victoria Falls in Zimbabwe gaat, dan is het zeker aan te raden om malaria profylaxe in te nemen. In de zomer ( regentijd) is de kans groter om gestoken te worden dan in de lokale winter (mei - oct), wanneer u nauwelijks muggen zult zien. Vanzelfsprekend is het verstandig om voldoende voorzorgsmaatregelen te nemen om te voorkomen dat u gestoken wordt, zoals het dragen van bedekkende kleding in de schemer en avonduren en het insmeren met anti-muggenmiddel (bijvoorkeur met het bestanddeel DEET). Voor een professioneel advies raden wij u aan om contact op te nemen met uw lokale GGD of met het tropeninstituut.

• Zijn er ook restaurants bij de lodges aanwezig?
Bijna bij  alle lodges en accommodaties is er naast een bar ook een restaurant aanwezig, waar men prima terecht kan voor ontbijt, lunch en diner, maar ook vaak voor allerlei snacks . Bij veel accommodaties zijn de maaltijden zelfs inbegrepen en vaak wordt ook ‘afternoon’ thee en koffie geserveerd. Alleen bij de accommodaties in Windhoek en in Swakopmund wordt er vaak geen diner geserveerd, omdat er in deze steden talloze leuke restaurantjes zijn.

• Waar kunnen we boodschappen doen? Zijn er veel winkels te vinden?
In ieder geval zijn er in Windhoek meer dan genoeg winkels en supermarkten te vinden, maar ook daarbuiten, voornamelijk in de wat grotere plaatjes en dorpen zijn er winkels te vinden. Hoe kleiner het plaatsje des te kleiner ook de winkel. Er wordt aangeraden om onderweg altijd genoeg proviand en water te hebben voor noodgevallen.

• Tot hoe laat zijn de winkels/banken/restaurant/postkantoor geopend? (binnen/buiten windhoek?)
Dit verschilt per plaats. In de grotere plaatsen zijn de supermarkten tot 19:00 of zelf 20:00 open. In de kleinere plaatsen sluiten deze gewoonlijk omstreeks 18:00. Banken en postkantoren gaan gewoonlijk om 08:30 open, maar sluiten al om 15:30. In de weekenden zijn deze gesloten.
Voor restaurants en bar zijn er geen sluitingstijden.

• Zijn er overal en altijd alcoholische dranken te verkrijgen?
In de supermarkten en drankwinkels kan men verschillende alcoholische dranken krijgen. Vanaf zaterdag 13:00 tot en met maandagmorgen 08:00 mag er in de winkels geen drank verkocht worden. Dit geldt niet voor accommodaties,  restaurants en bars, hier verkoopt men wel alcoholische dranken tijdens deze periode.

• Is het overal mogelijk om te tanken?
In de meeste wat grotere plaatsen is er wel een benzinestation te vinden, al is dat geen garantie dat er ook daadwerkelijk benzine is. Mocht u een benzinestation tegenkomen, dan is het advies om gewoon tanken ook al is de tank nog niet helemaal leeg. Tegenwoordig is zowel diesel als benzine redelijk goed verkrijgbaar.

• Wat kost brandstof in Namibië?
Over het algemeen zijn de kosten van levensonderhoud lager dan in Europa en dat geldt ook voor brandstof. Voor benzine en diesel wordt min of meer dezelfde prijs gerekend en beide soorten brandstof zijn redelijk goed te verkrijgen. Op dit moment is de benzineprijs ongeveer € 0.65 per liter.

• Worden er creditcards / pinpassen / bankkaarten geaccepteerd? Zo ja, waar?
U kunt gewoon pinnen bij normale bankautomaten (ATM’s). Dit kan met een pinpas of een creditcard. U kunt ook met uw pinpas/creditcard betalen bij meeste winkels, echter dit geldt dan m.n. voor de grotere plaatsen. In de kleinere plaatsen dient alles cash betaald te worden. De meeste creditcards worden tevens geaccepteerd bij de meeste lodges, guesthouses en restaurants. Let wel: bij tankstation dient men over het algemeen cash te betalen.

• Hoe zit het als we met (kleine) kinderen willen reizen? Hoe wordt daar rekening mee gehouden?
Het is geen enkel probleem om met kinderen Namibië te bereizen. Mocht u met (kleine) kinderen willen reizen, dan houden we bij het plannen van de route als eerste rekening met het aantal kilometers per dag. Deze proberen we dan te beperken om zo lang in de auto zitten te voorkomen. Ook zoeken we in dat geval accommodaties met speciale faciliteiten, die m.n. voor kinderen geschikt zijn zoals bijvoorbeeld een zwembad, etc.

• Is er op sommige plaatsen (bijv. Nationale Parken) een gids vereist? Zo ja, waar?
Bijna alle Nationale parken zijn geschikt om middels een self-drive / eigen voertuig bezocht te worden. Voor de meeste Nationale Parken geldt wel dat een 4x4 geadviseerd wordt, zeker voor de nationale parken in bijvoorbeeld de Caprivi strook. Etosha NP kan ook in het droge seizoen met een gewone sedan bezocht worden. Voor het Waterberg Plateau NP geldt dat het  alleen bezocht kan worden met een georganiseerde 4x4 gamedrive met gids. Dit kan met ter plaatse georganiseerd worden. Wenst men met een gids een gamedrive te maken in Etosha of bij één van de game lodges, dan kan dat ter plaatse geboekt worden. Ook voor zogenaamde ‘nightdrives’ in Etosha dient men een gids te organiseren bij de receptie van één van de kampen.

• Kun je aan de kust zwemmen?
Nee, niet echt. De kust van Namibië is helaas niet vergelijkbaar met die van de meeste badplaatsen. Helaas betreft het geen warme tropische kust. Doordat de koude Benguela Golfstroom vanuit de Zuidpool langs Namibië stroomt, is het een relatief koude kust met erg zuurstofrijk water. Daardoor is het water wel erg voedselrijk en komen er vele vissoorten voor. Dit trekt op zijn beurt weer allerlei robben, dolfijnen en haaien aan. De periode van augustus – december is het beste om walvissen te spotten.

• Is het nodig excursies van tevoren vast te leggen?
Dit hangt van de soort excursie en de periode af. In het hoogseizoen (juli - oct) dienen  excursies zeker van te voren vast gelegd te worden. Ook in het laagseizoen geldt dat voor de ‘grotere’ excursies, zoals ballonvaren, boottochten, rondvluchten en duin-surfen. Voor de ‘kleinere’ excursies, zoals quadbike rijden, geldt dat dit in het laagseizoen ook ter plaatse geregeld kan worden.

• Hoe is het eten in Namibië?
Het eten is Namibië is verrassend goed. Over het algemeen staan er veel wild- en vleesgerechten, op de menu’s. Aan de kust kan men heerlijke visgerechten krijgen, maar ook Namibische oesters zijn een specialiteit.

• Is het water ‘uit de kraan’ in Namibië drinkbaar?
Ja, in principe kan men het water drinken al is het in de steden met chloor verrijkt, wat niet heel erg smakelijk is. In supermarkten kan met 1- 5 liter jerrycans kopen met zuiver Namibisch bronwater.

• Wordt er rekening gehouden met vegetariërs?
Ja, in de meeste restaurants en lodges is het mogelijk om vegetarische gerechten te bestellen. Indien u bij een lodge overnacht, waar een vast menu gehanteerd wordt, dan is het raadzaam of dit van te voren te melden, zodat men er rekening mee kan houden.

• Is mijn rijbewijs voldoende of dien ik een internationaal rijbewijs te hebben?
Met dient te beschikken over een Engelstalig rijbewijs of een rijbewijs met een Engelse vertaling. Veelal wordt een internationaal rijbewijs aangeraden. Rondom de grotere steden in Namibië zijn er zogenaamde politieblokkades waar zaken zoals het rijbewijs gecontroleerd worden.

• Kun je met een Sedan ook op alle wegen komen?
In het droge seizoen is het ook mogelijk om een groot aantal wegen met een sedan te berijden. Wel dient men er rekening mee te houden, dat men dan in de Nationale parken (m.u.v. Etosha NP) is aangewezen op georganiseerde gamedrives met een gids. Een 4x4 is natuurlijk steviger, robuuster en veiliger en beschikt over vele extra’s, zoals een dubbele benzinetank, watertank, koelkast (optioneel), 2 reservewielen, etc.

• Aan welke kant van de weg wordt er gereden?
In Namibië wordt er links gereden. Hoewel geldt dat verkeer van links voorrang heeft, zijn bijna alle kruisingen voorrangskruisingen. Tevens zijn er zogenaamde 4-stops-kruisingen, waarbij iedereen van alle kanten dient te stoppen en de eerste persoon die aankomt ook als eerste mag rijden.

• Vanaf / tot welke leeftijd is autohuur mogelijk?
Men kan een auto huren vanaf 25 jaar, indien het om auto’s gaat welke niet ouder zijn dan 2 ½ jaar. Voor oudere auto’s geldt een minimum leeftijd van 21 jaar. Indien men oudere begeleiding heeft dan wordt er in de praktijk voor de tweede bestuurder vaak een uitzondering gemaakt. Er geldt geen maximum leeftijd voor het huren van een voertuig.

namibia hippo